Jacqueline Oskamp

muziek – journalistiek – cultuurpolitiek

Foto: Joyce Vanderfeesten

Muziek is de grote liefde van mijn leven, politiek en samenleving hebben mijn grote interesse. Van 1982 tot 1988 studeerde ik politicologie aan de UvA, daarna rolde ik in de muziekjournalistiek. Ik schreef voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, Vrij Nederland, en in opdracht van uiteenlopende culturele instellingen en muziekensembles.

Ik werkte bij Huis aan de Werf in Utrecht als muziekprogrammeur en maakte deel uit van diverse jury’s, besturen en commissies. Bemoeienis met tal van NPS-televisieprogramma’s over muziek leidde uiteindelijk tot de door mij geregisseerde documentaire over de componist en multimediale kunstenaar Dick Raaijmakers: Op zoek naar een vergeten toepassing (2000).

Van 2003 tot 2013 maakte ik deel uit van de radioredactie van de Boeddhistische Omroep. Mijn affiniteit met het zenboeddhisme, mijn kennis van kunst en maatschappij en jarenlange ervaring in de journalistiek, kwamen op een organische manier samen.

Tegenwoordig leg ik mij toe op het schrijven van boeken en langere publicaties, waarin ik de inzichten probeer te verwoorden die ik gedurende 25 jaar journalistiek heb verworven.

LOPENDE ZAKEN

Muziekarchieven overbodig verklaard? Bij de bezuinigingen op de kunst- en omroepbegroting in 2013 heeft de rijksoverheid de handen afgetrokken van drie archieven voor Nederlandse muziek. In dit boek onderzoek ik welke maatschappelijke, technische en politieke factoren tot deze, voor de muziekwereld desastreuze beslissing hebben geleid.

(deze publicatie wordt mogelijk gemaakt door Stichting Erfgoed Nederland en zal in het najaar van 2017 verschijnen)